Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Voorbereidende Vergadering

Gecombineerde vergadering R&F en S&B

donderdag 2 december 2021

19:30 - 22:30
Locatie

Zoom

Voorzitter
Piet Hein Jonkergouw
Toelichting

Dit is een gecombineerde voorbereidende vergadering Ruimte & Financiën en Sociaal & Bestuur. De vergadering vindt digitaal plaats en is te volgen via het Youtube kanaal van gemeente Landerd en Facebook, https://youtu.be/tBylRCbxmJk


De agenda is een concept. Deze wordt vastgesteld bij agendapunt 3.

Agendapunten

  1. 1

    De heer Bohmer en mevrouw Slegers hebben zich afgemeld.

  2. 2

    Inwoners mogen inspreken over onderwerpen die de raad aangaan. De maximale spreektijd is 5 minuten.
    Inspreker Dhr. Hermens namens een groot deel van de bewoners van de straat Voederheil (agendapunt 4c)

  3. 3
    Vaststelling agenda
  4. 4

    Onderstaande voorstellen worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 9 december 2021. Deze voorstellen kunnen worden besproken in deze voorbereidende vergadering.

  5. 4.a

    Het bestaande pand aan Bernestraat 1 in Schaijk is onder de geldende bestemming
    meubelfabriek niet verhuur-/verkoopbaar. In augustus 2019 is een verzoek ontvangen van een potentiële huurder van het pand om in het bestaande pand een opslag voor zonnepanelen en materialen met kantoor te realiseren. In oktober 2019 is een principebesluit genomen om onder voorwaarden medewerking te verlenen aan een functiewijziging van het plan middels een bestemmingsplanprocedure. Naar aanleiding hiervan heeft initiatiefnemer in oktober 2020 een bestemmingsplan ingediend. Om het bedrijf te kunnen faciliteren is vooruitlopend op dit bestemmingsplan in april 2020 een tijdelijke (2 jaar) omgevingsvergunning verleend. Op 10 augustus 2021 heeft het college besloten het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.
    De volgende stap is het vaststellen van het bestemmingsplan door de raad.


    Er is een zienswijze door de provincie Noord-Brabant ingediend.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:
    1. de zienswijze ongegrond te verklaren en te beoordelen overeenkomstig de ‘Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan ‘Bernestraat 1 Schaijk’
    .
    2. Het bestemmingsplan ‘Bernestraat 1 Schaijk’, met identificatienummer NL.IMRO.1685.BPbgb2021bernestr1-VG01, ongewijzigd vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

  6. 4.b

    De locatie Franse Baan 4, 4a en 4b zijn onderverdeeld in een recreatieve bestemming (De Buitenhorst) en een agrarische bestemming (ten behoeve van de melkrundveehouderij).
    Verzoeker is voornemens de agrarische activiteiten te beëindigen en zich geheel te richten op zijn recreatieve activiteiten: de groepsaccommodatie en vergaderlocatie De Buitenhorst. Onder de huidige agrarische bestemming zijn deze activiteiten niet toegestaan op het perceel Franse Baan 4 te Schaijk. Daarmee komt de agrarische bestemming te vervallen en wordt de locatie één recreatieve bestemming.
    In mei 2019 heeft initiatiefnemer een principeverzoek ingediend ten behoeve van deze ontwikkeling. Dit heeft in februari 2020 geleidt tot het principebesluit. Naar aanleiding hiervan heeft initiatiefnemer een bestemmingsplan ingediend voor zijn beoogde ontwikkeling. Op 24 augustus 2021 heeft het college besloten het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen. De volgende stap is het vaststellen van het bestemmingsplan door de raad.


    Er zijn tijdens de inzagetermijn geen zienswijzen ingediend.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. Het bestemmingsplan ‘De Buitenhorst’, met identificatienummer NL.IMRO.1685.BPbgb2020Franseb4-VG01, ongewijzigd vast te stellen.
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.
  7. 4.c

    De Veiligheidsregio Brabant Noord heeft in nauwe samenwerking met de gemeente plannen gemaakt voor het vestigen van hun regionale steunpunt en lokale brandweerkazerne in Zeeland. De locatie is onderdeel van het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Voederheil II (fase 2). In verband met de voortgang is vooruitlopend op de planologische procedure voor Voederheil II (fase 2) een separate bestemmingsplanprocedure opgestart voor de brandweer. Op 8 oktober 2020 heeft een omgevingsdialoog plaatsgevonden. De ingekomen reacties zijn in december integraal beantwoord (zie bijlage).


    Het ontwerp bestemmingsplan heeft voor 6 weken voor iedereen ter inzage gelegen. Er zijn 3 zienswijzen ingediend, waaronder één zienswijze die door bijna de hele straat Voederheil is ondertekend. Naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen hebben op 13 oktober en 11 november 2021 nog informatieavonden plaatsgevonden. Hiervan is verslaglegging gedaan (zie bijlagen). Tijdens de laatste informatieavond hebben omwonenden hun visie op de Voederheil gepresenteerd, waarvan een document is gemaakt die als bijlage ter kennisname is bijgevoegd.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen en ambtshalve wijzigingen zoals opgenomen in de ‘Nota van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen’;
    2. Het bestemmingsplan ‘brandweerkazerne en nevenlocatie, Zeeland’, bestaande uit toelichting, verbeelding, regels en bijlagen met identificatienummer NL.IMRO.1685.bpzee2021brandweer-VG01 gewijzigd vast te stellen;
    3. Na het vaststellen van het bestemmingsplan voor de brandweerlocatie zo snel mogelijk een ontsluitingsweg (op Bergmaas, Piekenhoek of Peelweg) én afsluiting van de landweer te realiseren, doch uiterlijk 2 jaar na in gebruik name van de brandweerlocatie, onder voorbehoud van het kunnen aankopen van de benodigde gronden én een onherroepelijk bestemmingsplan of omgevingsplan voor de nieuwe ontsluitingsweg.
    4. Beslispunt 3 als voorwaardelijke verplichting mee te nemen in het bestemmingsplan brandweerlocatie;
    5. De kosten voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg en de afsluiting van de Landweer mee te nemen in de actualisatie van de GREX in Q2 2022 bij de vaststelling van de jaarrekening;
    6. In Q2 2022 als gemeente het initiatief te nemen om een gezamenlijk op te stellen plan (gemeente, bewoners en ondernemers Voederheil) voor herprofilering en herinrichting van de volledige weg Voederheil als erftoegangsweg.
    7. De kosten voor de herprofilering en herinrichting van de weg voor een nog nader te bepalen gedeelte mee te nemen in de actualisatie van de GREX in Q2 2022 bij de vaststelling van de jaarrekening.
    8. In de kostenpost kwaliteitsverbetering van Voederheil II (fase 2) een bijdrage van € 15.578,- van de gemeente te labelen voor de landschappelijke inpassing van Voederheil II (fase 2) in de actualisatie van de GREX in Q2 2022 bij de vaststelling van de jaarrekening.
    9. Gelet op artikel 6.12., tweede lid Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan voor dit bestemmingsplan vast te stellen.

    Bijlagen

  8. 4.d

    Op 23 maart 2021 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan en besloten dit ontwerp vanaf 19 april 2021 gedurende zes weken ter inzage te leggen.


    Provincie Noord- Brabant en Waterschap Aa en Maas hebben ingestemd met het plan. Gedurende bovengenoemde termijn zijn twee zienswijzen naar voren gebracht.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. De ingediende zienswijzen gegrond te verklaren.
    2. Het bestemmingsplan ‘‘Hofstede ong Schaijk’’ (NL.IMRO.1685.BPsch2021hofsteong-VG01) gewijzigd vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen
      .
  9. 4.e

    Met deze Bestuursrapportage informeert het college van burgemeester en wethouders de raad over de financiële afwijkingen die zich in de uitvoering van de begroting over het lopende boekjaar hebben voorgedaan.
    De financiële gevolgen voor 2021 zijn verwerkt in de 13e begrotingswijziging 2021 en gevolgen vanaf 2022 worden opgenomen in de begroting 2022 van Maashorst die in het eerste kwartaal van 2022 aan de raad wordt voorgelegd.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. In te stemmen met de financiële gevolgen van de 2e Bestuursrapportage 2021
    2. Kredieten beschikbaar te stellen conform de 2e Bestuursrapportage 2021
    3. De reserve Beschermd Wonen in te stellen
    4. De 13e begrotingswijziging 2021 vast te stellen
    5. De financiële gevolgen vanaf 2022 mee te nemen in de begroting 2022 van Maashorst
  10. 4.f

    Elk jaar wordt bij het samenstellen van de jaarrekening bepaald wat er met het saldo van de incidentele budgetten moet gebeuren. In tegenstelling tot de structurele budgetten mogen de incidentele budgetten in principe worden overgeheveld naar een volgend boekjaar. Van belang is dan wel vast te stellen of het resterende saldo per einde van het boekjaar in een volgend boekjaar nog moet worden aangewend voor de doelstelling waarvoor het budget is verstrekt, en in welke mate het resterende saldo dan nodig is.
    Met de raad is afgesproken hierover in december 2021 een voorstel voor te leggen.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. In te stemmen met de overheveling van incidentele budgetten van 2021 naar 2022.
  11. 4.g

    Het Werkvoorzieningschap (WVS) is voor 11 gemeenten in Noordoost-Brabant de organisatie die is aangewezen om de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit te voeren volgens de Wet Gemeenschappelijke regelingen. Door de herindeling van Landerd en Uden tot Maashorst en Cuijk, Grave, Mill, Boxmeer en Sint Anthonis tot Land van Cuijk moet de tekst van de gemeenschappelijke regeling worden aangepast.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:
    In te stemmen met de voorgestelde wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling (GR) Werkvoorzieningschap.

  12. 4.h

    Per raadsinformatiebrief van 18 september 2018 is de raad door het college geïnformeerd over de nieuwe koers voor de dorpshuizen. Afgelopen periode is gewerkt naar de situatie waar het huidige bestuur van de Stichting dorpshuizen Landerd haar verantwoordelijkheden kan overdragen aan drie nieuwe besturen. De ontvlechting bevindt zich in de afrondende fase. Het moment is nu hier om deze ingezette koers te effecturen. Hiertoe moet een technische aanpassing worden gedaan aan de Deelverordening gemeentelijke accommodaties 2009. Tevens worden direct een paar andere kleine zaken gecorrigeerd of verduidelijkt.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. De Deelverordening gemeentelijke accommodaties 2021 vast te stellen;
    2. De Deelverordening gemeentelijke accommodaties 2009 in te trekken.
  13. 5
    Opiniërende stukken
  14. 6

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de voorbereidende vergadering wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. De griffie stuurt uiterlijk de vrijdag voor de agendacommissie een definitief overzicht van alle toegestuurde informatienota’s en ingekomen stukken naar de raad. Het aanmelden van een agendapunt met de bijbehorende motivatie kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  15. 7

    Beeldvorming. De portefeuillehouder krijgt gelegenheid tot mondelinge toelichting op relevante onderwerpen.
    Er is geen debat. Indien gewenst kunnen raadsleden een onderwerp via de agendacommissie aanmelden voor verdere agendering.

  16. 8
    Sluiting