Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Voorbereidende Vergadering

Ruimte & Financiën en Sociaal & Bestuur

donderdag 16 september 2021

19:30 - 22:30
Locatie

Zoom

Voorzitter
Piet Hein Jonkergouw

Agendapunten

  1. 1

    Afmelding:
    Dhr. Zwaans van Maashorst Vooruit
    Dhr. de Jong en mevr. Henst van DS97
    Dhr. Pijnappels van Duurzaam Maashorst
    Dhr. De Kleijn zal de vergadering mogelijk eerder verlaten

  2. 2

    Inwoners mogen inspreken over onderwerpen die de raad aangaan. De maximale spreektijd is 5 minuten.


    Insprekers:
    De heer Hermens over Repelakker III
    Mevrouw Meulenbroek over de situatie op de Graspeel
    De heer Roumen spreekt namens Park Luijtenbroek in over Park Luijtenbroek


    De Belangengroep Repelakker-Noordveld is niet in de gelegenheid om in te spreken maar heeft de griffie wel gevraagd een inspreekbijdrage aan de vergaderstukken toe te voegen.

  3. 3
    Vaststelling agenda
  4. 4

    Onderstaande voorstellen worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 30 september 2021. Deze voorstellen kunnen worden besproken in deze voorbereidende vergadering.

  5. 4.a

    Toen vorig jaar maart de gevolgen van Corona voor ondernemers duidelijk werden is de regeling Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) met grote spoed in gang gezet door gemeenten, in opdracht van het Rijk. Ook in Landerd is dat gebeurd. Zorgvuldigheid maar ook snelheid bij de uitvoering van de regeling was van groot belang. Alle medewerkers hebben een grote inspanning geleverd om te zorgen dat de aanvragers tijdig en met zo min mogelijk bureaucratische belemmeringen de gelden kregen uitgekeerd als ze daarvoor in aanmerking kwamen. Tozo1 heeft betrekking op de periode van 1 maart tot 1 juni 2020, en is daarna opgevolgd door Tozo 2, 3 en 4.


    De gemeente moet achteraf controleren en verantwoorden of de besteding van de middelen voor Tozo rechtmatig is gebeurd. De minister van SZW erkent daarbij dat wegens de gevraagde spoed bij het opstarten van Tozo 1 (en de nadruk op het beperken van de administratieve last voor de ondernemers) de kans op fouten en onzekerheden ten aanzien van de rechtmatigheid bij Tozo 1 groot is. De minister heeft daarom in januari een beleidsregel vastgesteld om het mogelijk te maken de hardheidsclausule toe te passen bij bepaalde geconstateerde onrechtmatigheden bij Tozo 1. Dat betekent dat uitkeringen en bedrijfskredieten Tozo 1 die achteraf, door een bepaalde categorie fouten en onzekerheden, niet-rechtmatig zijn verstrekt, toch worden vergoed door het Rijk. De hardheidsclausule geldt alleen voor bestedingen ten aanzien van Tozo 1, niet ten aanzien van Tozo 2,3, en 4 omdat in die periodes de spoedeisendheid van de Tozo niet meer speelde.


    Als een gemeente gebruik wil maken van deze hardheidsclausule, moet zij wel een bestuursverklaring tekenen. In die verklaring geven het college en de raad aan dat de uitvoering en verlening van de aanvragen Tozo 1 zorgvuldig is gedaan, ondanks eventuele bepaalde kosten die als fout of onzeker zijn aangemerkt bij de controle van de rechtmatigheid. In de bestuursverklaring staan ook de overwegingen tot het geven van die verklaring.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. In te stemmen met de inhoud van bijgevoegde bestuursverklaring met het oog op toepassing van de hardheidsclausule ten aanzien van de uitvoering van Tozo 1.
    2. Deze bestuursverklaring te ondertekenen.
  6. 4.b

    In augustus 2020 heeft aanvrager een verzoek om vooroverleg ingediend voor het uitbreiden van Praktijk Jij & Ik op het adres Noordhoek 38 in Reek.


    Het huidige bouwvlak is een rechthoekig vlak om het hoofdgebouw heen. Bij de eerdere bestemmingsplanwijziging in 2010-2011 is voorzien in een uitbreiding aan de voorzijde waarbij het gebouw een u-vorm zou krijgen. Het nu voorgelegde plan is om aan de rechterzijde van het gebouw een uitbreiding te realiseren. Het oppervlak van het bouwvlak blijft gelijk echter de vorm wordt aangepast om meer mogelijkheden te creëren voor de uitbreiding.


    Er is een zienswijze ingediend.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:
    1. de zienswijze gegrond te verklaren en te beoordelen overeenkomstig de ‘Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan ‘Noordhoek 38 Reek’
    2. Het bestemmingsplan ‘Noordhoek 38 Reek’, met identificatienummer NL.IMRO.1685.BPbgb2021noordhoek-VG01, ongewijzigd vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

  7. 4.c

    In 2017 is een tijdelijke vergunning verleend voor het starten van een maatschappelijke voorziening op het leegstaande agrarische bedrijf aan de Langenboomseweg 117 te Zeeland. Ter plaatse is sprake van begeleid wonen met 24 uurs zorg (maximaal 9 personen met een verstandelijke beperking) en een dagbesteding met daaraan gekoppeld een kleinschalige detailhandel van op de locatie gemaakte artikelen.


    Door betrokkenen is een ontwerp bestemmingsplan ingediend. Dit om de bestaande situatie vast te leggen in een volledig planologisch/juridisch kader. In dit bestemmingsplan wordt het huidige, tijdelijk vergunde, gebruik positief bestemd.


    Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn geen zienswijzen ingediend.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:
    Het bestemmingsplan “Langenboomseweg 117, Zeeland” met IMRO codering NL.IMRO.1685.BPbgb2020lboomw117-VG01 ongewijzigd vast te stellen.

  8. 4.d

    Initiatiefnemer verzoekt de gemeente om medewerking te verlenen aan een bestemmingsplan t.b.v. het permanent toestaan van het huisvesten van maximaal 36 tijdelijke arbeidsmigranten. De locatie is gelegen aan de Brand 77 en heeft binnen het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ de bestemming ‘maatschappelijk’ met een specifieke functieaanduiding ‘penitentiaire inrichting’. Binnen deze bestemming is de permanente huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten niet toegestaan.


    Provincie Noord- Brabant en Waterschap Aa en Maas hebben ingestemd met het plan. Gedurende bovengenoemd termijn zijn er geen zienswijzen naar voren gebracht.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. Het bestemmingsplan ‘‘Brand 77” in Zeeland (NL.IMRO.1685.BPbgb2021Brand0077-VG01) vast te stellen.
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.
  9. 4.e

    Op 1 juni 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Landerd ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan en besloten dit ontwerp vanaf 14 juni 2021 gedurende zes weken ter inzage te leggen.


    Provincie Noord- Brabant en Waterschap Aa en Maas hebben ingestemd met het plan. Gedurende bovengenoemde termijn zijn er geen zienswijzen naar voren gebracht.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. Het bestemmingsplan ‘‘Ruimte-voor-ruimte woning De Louwstraat’ in Schaijk (NL.IMRO.1685.BPsch2021DeLouwOng-VG01) vast te stellen.
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen.
  10. 4.f

    De gemeente Landerd probeert vanuit de voornaamste pijlers, de Structuurvisie 2014 en de Woonvisie 2019, potentiële locaties tot ontwikkeling te brengen. Een van deze locaties is het gebied Repelakker III. Novaform Vastgoedontwikkeling, Buro Waalbrug en de gemeente Landerd hebben in 2020 gezamenlijk een gebiedsvisie opgesteld. Ter actualisatie van de gebiedsvisie is de notitie gebiedsontwikkeling Repelakker III op 19 juli 2021 opgesteld. De notitie geeft in combinatie met de gebiedsvisie op hoofdlijnen een indruk van het ruimtelijke kader waar binnen het gebied te ontwikkelen.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. De Notitie gebiedsontwikkeling Repelakker III van 19 juli 2021 in combinatie met en als actualisatie van de Gebiedsvisie Repelakker – Zeeland van 24 maart 2020 vast te stellen.
    2. De Samenwerkingsovereenkomst van 22 juli 2021 vast te stellen.
    3. Een voorbereidingskrediet van € 260.000,- vast te stellen voor verdere planvorming tot ondertekening van een anterieure overeenkomst en start ontwerpbestemmingsplanprocedure.
    4. Kennis te nemen van het Participatieplan Repelakker III.
    5. Kennis te nemen van het woningbouwbehoefteonderzoek.

    Het college van burgemeesters en wethouders van Uden heeft op 24 augustus 2021 ingestemd met de stukken.

  11. 4.g

    Door Jonkergouw beheer is een verzoek ingediend om op de locatie Pastoor van Winkelstraat 41 te Schaijk een nieuwe woningbouwontwikkeling te realiseren. Het plan behelst het slopen van de bestaande opstallen en het realiseren van 9 nieuwe levensloopbestendige woningen.
    Deze ontwikkeling past niet in het vigerende bestemmingsplan. Zodoende is door ontwikkelaar een ontwerp bestemmingsplan opgesteld ten behoeve van dit project. Er zijn zienswijzen ingediend.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:

    1. De ingediende zienswijzen ontvankelijk te verklaren;
    2. De ingediende zienswijzen ongegrond te verklaren;
    3. In te stemmen met de ambtelijke aanpassingen zoals genoemd in onderdeel 3.2 van de zienswijzen nota;
    4. Het bestemmingsplan “Pastoor van Winkelstraat 41 Schaijk” met IMRO codering “NL.IMRO.1685.BPsch2020Pwinkel41-VG01” gewijzigd vast te stellen.
    5. Geen exploitatieplan vast te stellen.
  12. 4.h

    De Mineursberg is een groepsaccommodatie voor maximaal 70 personen in het bosgebied Kamplaan 1 in Reek. De groepsaccommodatie bestaat uit 3 bungalows en 2 boomhutten met daarbij 30 parkeerplaatsen, een terras, tafeltennistafel, kunstgras, voetbalveld, beachvolleybalveld, schommels en een glijbaan, kampvuurkuil en 2,5 hectare eigen bos.
    De initiatiefnemer wil graag een nieuwe groepsaccommodatie realiseren. De initiatiefnemer heeft het idee om een ouderwets Frans dorp te realiseren voor 30 personen. De locatie voor het Franse dorp ligt in het bestemmingsplan Buitengebied en heeft nu de bestemming ‘Bos’ en 'Waarde - Archeologie 4’. Om de nieuwe groepsaccommodatie te kunnen realiseren moet een nieuw bestemmingsplan opgesteld worden, zodat de locatie voor de nieuwe ontwikkeling de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie’ krijgt.


    Ten aanzien van het ontwerp bestemmingsplan heeft alleen de Provincie Noord-Brabant een zienswijze ingediend.


    Aan de raad wordt voorgesteld om:
    1. De zienswijze gedeeltelijk gegrond te verklaren en te beoordelen overeenkomstig de ‘Nota van zienswijzen ontwerpbestemmingsplan ‘Groepsaccommodaties Reek’’
    2. Het bestemmingsplan ‘Groepsaccommodaties Reek’, met identificatienummer NL.IMRO.1685.BPree2020Mineursbg-VG01, vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.
    4. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant te verzoeken om toestemming te verlenen om het bestemmingsplan eerder te mogen publiceren.

  13. 4.i

    In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zijn internationale afspraken gemaakt over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In het Nederlandse Klimaatakkoord van 2019 zijn de internationale afspraken vertaald naar Nederlandse afspraken.


    Het opstellen van een Regionale Energie Strategie (RES) is een verplichting uit de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord.
    In juni van dit jaar heeft gemeenteraad van Landerd de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 vastgesteld.


    Bij de vaststelling van de RES 1.0 is aangegeven dat de gemeenten lokaal de uitwerking voor Landerd en Uden (lees: Maashorst i.o.) ter hand zouden gaan nemen. In dit bod is voor Landerd en Uden beschreven wat op basis van het huidige energieverbruik de opgave is om de doelstelling voor 2030 te realiseren. De opgave betreft het realiseren van duurzame warmte en stroom. De opgave voor stroom heeft u in het Beleidsstuk Grootschalige Energie Opwek ook in juni jongstleden al vastgesteld. De opgave en aanpak voor warmte is dus verder uitgewerkt in deze Transitie visie warmte (TVW).


    Aan de raad wordt voorgesteld om:
    In te stemmen met de Transitievisie Warmte Gemeente Maashorst i.o.

  14. 5
    Opiniërende stukken
  15. 6

    Elke fractie die een informatienota, ingekomen stuk, beantwoording van schriftelijke vragen of ander onderwerp voor de voorbereidende vergadering wil agenderen, meldt dat bij de agendacommissie. De griffie stuurt uiterlijk de vrijdag voor de agendacommissie een definitief overzicht van alle toegestuurde informatienota’s en ingekomen stukken naar de raad. Het aanmelden van een agendapunt met de bijbehorende motivatie kan tot 12.00 uur op de dag van de agendacommissie bij de griffie.

  16. 7

    Beeldvorming. De portefeuillehouder krijgt gelegenheid tot mondelinge toelichting op relevante onderwerpen.


    Er is geen debat. Indien gewenst kunnen raadsleden een onderwerp via de agendacommissie aanmelden voor verdere agendering.


    Er zijn vragen ingediend door de fractie Duurzaam Maashorst over de werkzaamheden Maashorstplassen. Deze vragen zijn bij dit agendapunt gepubliceerd. Bij afwezigheid van de heer Pijnappels van fractie Duurzaam Maashorst zal de VVD-fractie het woord voeren over dit onderwerp.

  17. 8
    Sluiting